Man ska ta hand om sej!

Man ska ta hand om sej!

Jag tänkte ta tillfället i akt och vara lite allvarlig.
Det här kortet tog jag på mej själv 2 dagar dagar efter att jag tagit bort en elak knöl i mitt högra bröst, 21 november 2018. Jag kände verkligen mej som en vinnare och som att jag fått en andra chans att leva vidare men samtidigt så fick jag mej en riktig tankeställare och bestämde mej för att göra några förändringar i mitt liv för som ni vet, ingen förändring utan förändring och TÄNK OM det var så att sättet jag levt på fram tills dess faktiskt bidragit till att jag dragit den där oturslotten som man får när man fått cancer...
Hur som helst så bestämde jag mej för att göra lite förändringar och jag har t.ex gått in för att jobba mindre, stressa mindre, försöka få ordning på min sömn (sovit dåligt i snart 50 år...) göra mera roliga saker och skapa mera och vara mera kreativ, må bättre! Det går upp och ner med det där men jag vet var jag har mina mål och stävar efter dem.Jag har gått ner i vikt medvetet men på ett skönt och bra sätt eftersom jag faktiskt hade lagt på mej kilon som inte skulle vara där. Jag använde mej av viktväktarna eftersom jag vill äta mat. Jag älskar mat! Jag är och kommer alltid att vara ett matvrak men jag hade kanske tappat bort balansen lite där.
Jag började så smått även fundera på vad jag åt över lag och numera har JAG valt bort saker jag känt inte är bra för MEJ: korv och griskött vill jag aldrig mera äta. Jag äter sällan rött kött, jag äter numera jättesällan ost som jag tidigare ätit mängder av! Jag äter fortfarande chips och jag dricker gärna rödvin för det är bland det godaste jag vet de där två grejerna... Jag har fortfarande en förmåga att överäta och antar att det är lite som jag är...

Men sen som sagt, försöker jag tillföra bra grejer till kroppen sådär till vardags och har anammat livmedelsverkets rekommendationer och har dem i bakhuvudet rätt mycket:
  • - Ät bra fetter, undvik de dåliga
  • - Stek inte så mycket och inte så hårt
  • - Ät fisk, gärna fet fisk
  • - Ät 500 gram frukt och grönt om dagen
  • - Få i dej 25-35 gram kostfiber per dag
  • - Ät varierat och ät balanserat!
Hur det nu var så försvann rätt snabbt 11 kilo av min övervikt och då kände jag mej så jäkla taggat på att börja träna mera!
Jag började med Yoga. Min första kompis Ulrika som är Yogafröken sa åt mej att jag skulle gå på Återhämtande Yoga! Där fokuserades det på andning, återhämtning, lugn och harmoni och långsamma rörselser som ökade min rörlighet och fick mej att komma i balans och jag började hitta lugnet. Sen fortsatte jag med lite "tuffare" yoga och jag känner verkligen att det ger mej så himla mycket! Just nu längtar jag tills jag kan få börja med yogan igen. Jag är dålig på att göra det själv tyvärr...
Det senaste året har jag tränat 2 ggr i veckan på ett så himla kul sätt via FitChallenge Söderhamn. Enkel och rolig träning där du bara använder dej själv som redskap och ändå bygger upp både styrka och kondition. Nu får vi inte träffas inomhus och vi har tränat ute ända fram till in i oktober men nu kör vi online istället. Det funkar bättre än man kan tro och tro mej, vi blev jädrigt slut här hemma i tv-rummet när vi tränade första gången via zoom.
Nu har jag byggt mej ett litet hemmagym, jag har infört morgonpromenader i mitt liv, jag PLUGGAR!! Jag läser om kost och hälsa och min blivande titiel är: Livsstilscoach. Jag lär mej massor vartefter jag läser och vi får se om jag kommer att jobba med det här eller om det bara är för min egen skull jag läser om allt detta spännande!
Dit jag vill komma med det här är att jag tror att det är viktigt att vi alla förstår att vi har det yttersta ansvaret för hur vi behandlar oss. I denna tid med oro och pandemi är det extra viktigt att vi alla tänker på att bygga upp våra kroppar och vårt psyke så att vi har den bästa motståndskraft man kan frambringa. Det är lättare att komma tillbaka till en frisk och stark kropp om man en gång har haft en sån än om man var lite halvrisig redan från början är min filosofi.
Med andra ord. Vad tror du att du skulle behöva förändra?
Den första tanken som slår dej stämmer med all säkerhet in. Börja med att göra en förändring. Sen kan du ta nästa steg. En fot framför den andra så att säga, som att gå.
Hitta balansen mellan morötter och chips och mellan soffan och Vasaloppet.... var är din nivå liksom?
Håll ut - Håll avstånd - Bygg upp!
Taggar: