Johannesört - Naturens antidepressiva

Johannesört - Naturens antidepressiva

Inom egenvården används johannesört traditionellt mot lätt nedstämdhet, oro och lindriga sömnproblem. Den finns att köpa helt receptfritt som torkat te i vanliga hälsokostbutiker, men det är viktigt att ändå ta till sig informationen som finns i bipacksedeln. Den som känner sig deprimerad ska alltid gå till en vanlig läkare först och få en diagnos.


Från dagsattplocka.se


Det har bevisats i flera studier att johannesört hjälper lika bra mot nedstämdhet och ångest som syntetiskt framställda läkemedel. Enda problemet med vild, självplockad medicin är svårigheten att dosera på ett kontrollerat sätt, så det är inget bra alternativ för den som är djupt deprimerad eller har svåra sömnproblem.

Sju olika arter - hitta den rätta
Det är främst så kallad "äkta johannesört" som används vid framställning av johannesörtte. I Sverige finns sju olika arter, bland annat en dubbelgångare, som kallas "fyrkantig johannesört". Den har inte samma fysiologiska verkan som den äkta johannesörten, eftersom den saknar de körtlar som producerar det verksamma ämnet hypericin. De båda sorterna växer ofta i närheten av varandra så ett bra sätt att skilja dem åt är att titta och känna på stjälken. Den fyrkantiga johannesörten heter så för att dess stjälk pryds av fyra längsgående åsar, vilket ger den en fyrkantig form i genomskärning. Den äkta johannesörten har två åsar och får en mer oval "ögon-form".

Ett annat sätt att skilja dem åt är genom att studera blommornas gula blad på nära håll, gärna i motljus. Om du håller upp den äkta johannesörtens blomblad mot ljuset ser du små hål. Det ser ut som att den blivit perforerad, varav det latinska namnet perforatum. Detta är de små oljekörtlara, som producerar hypericin. Bladen avger en blodröd vätska om du smular sönder dem mellan fingrarna. Det här gav sannolikt upphov till växtens gamla namn Mansblod/Mannablod. Enligt en gammal sägen växte johannesört på platsen där Johannes Döparen blev halshuggen. När hans blod stänkte på blommorna fick de sin egenskap att ge ifrån sig blodröd olja. Ett te på äkta johannesört får en blodröd färg när du slår hett vatten över det. Den fina färgen har använts sedan urminnes tider till att piffa upp brännvin och att färga tyger. 


Blommor: juni - september

Taggar: