Promenera - mer än att bara bränna kalorier!

Promenera - mer än att bara bränna kalorier!

Promenera - mer än att bara bränna kalorier!

När jag var liten och gick i låg och mellanstadiet i Stråtjära hade vi ungar en liten grej för oss. Ofta fick man frågan av nån kompis om vi skulle "gå runt" på rasten. Det där "gå runt" innebar att man gick varv på varv runt den pyttelilla skolan och babblade strunt - eller allvar. 


Det här var nåt vi sysslade med under alla de 6 år jag gick på skolan och det skulle inte förvåna mej om ungarna fortfarande gör samma sak. Det vi kände utan att ha så mycket vetenskapliga studier tillhands var att vi mådde så himla bra av att röra på oss lite när vi ändå var tvungen att vara ute på rast. Samtalen blev bättre också! Fast... sa man samtal då... när man 8-9 år...  pratandet kom liksom på köpet.
Sen fanns det perioder då vi gjorde annat också, spelade burken, hoppade hage, spelade kula eller bara stod och tjurade över att VI minsann måste vara ute när lärarna satt på lärarrummet och drack kaffe och åt pepparkakor...


Bra vanor tidigt
Jag frågade just min dotter som är 24 år yngre än sin mor om de "gick runt". Hon fattade precis vad jag menade och svarade "Vi brukade ha en grej på lunchrasten , hur många varv hinner man?! Vi slängde i oss maten för att komma ut snabbt". Jag känner igen mej i det där och jag undrar hur många varv jag gått runt denna skola i mina dagar... 


Det här med promenerandet hängt med både mej och dottern. Jag och mina kompisar ringde ofta till varandra under tonåren och frågade om vi skulle gå Norrbo runt. Det var en sträcka på 4 km som kunde ta allt från dryga halvtimmen upp till en par timmar att avverka beroende på hur mycket vi hade att babbla om. Dottern och hennes kompisar har gjort samma sak. När ungen och jag råkas tar vi gärna en morgonpomenix!


10 000 steg om dagen
Både jag och dottern har just kommit igång med promenerandet på varsitt håll efter lite vintertjurighet. Hon i Genève och jag i Söderhamn. Det går hur bra som helst att promenera på vintern men vi hade kommit av oss lite. Nu är vi på gång och skickar statistik på antal avverkade steg till varann bara för att dryga oss. Det är ett mål för mej att gå 10 000 steg om dagen men ibland hinner man ju inte. Då får man passa på att gå lite längre om man har tid och möjlighet en annan dag!


Strandpromenader och Pokémonjakt
Jag och sambon prioriterar att resa till platser där man kan promenera när vi åker på semester och avverkade 14 mil på en vecka på Gran Canaria för något år sedan. Vi spelar båda Pokémon GO och jag har visst avverkat närmare 400 mil senaste åren bara genom att jaga Pokémon... larvigt men kul!

Ok, men varför ska man gå nu då...

 

1. Du blir gladare och mindre stressad av att röra på dig
Forskare har kommit fram till att ett av de bästa sätten att bli av med stress är att gå bort den. Lugnande neuroner aktiveras nämligen när du går.


2. Skogspromenader motverkar depression
Enligt en studie från Australien spelar inte bara motionen in, utan även naturupplevelsen. Och det räcker med en halvtimme per dag! Enligt Danielle Shanahan vid University of Queensland skulle vi ha 7 procent mindre depressionsfall och 9 procent mindre fall av högt blodtryck om alla gick ut i naturen varje vecka. En annan studie vid Harvard visade att träning kan hjälpa mot depression.


3. Du minskar risken att dö i förtid
Promenader minskar risken att dö i förtid. En studie visade att de som tar motsvarande en 20-minuterspromenad varje dag lever med 16-30 procents mindre risk att dö i förtid än de som inte rör på sig.


4. Du sover bättre
En daglig promenad gör att du har lättare att komma till ro på kvällen när du ska sova, eftersom du boostar produktionen av naturliga sömnhormoner som melatonin. En studie i magasinet Sleep visade att de som promenerar ungefär 150 minuter per dag har 65 procents bättre sömn än de som inte tränar alls.


5. Minska risken för bröstcancer
Att promenera några timmar i veckan kan minska risken för bröstcancer, visar en studie som American Cancer Society  gjort. Forskarna följde 74 000 kvinnor mellan 50 och 79 år. De normalviktiga minskade risken för bröstcancer med 30 procent och de överviktiga med 10-20 procent.


6. Det minskar sötsuget
En studie vid universitetet i Exeter i England har visat att en kort promenad på 15 minuter kan minska suget efter choklad. Det finns också studier som visar att promenader kan minska sötsuget efter många andra sorters godis.


7. Du minskar risken för tjocktarmscancer
Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna. Promenader hjälper till _att hålla tarmarna igång och förebygger därför förstoppning. En halvtimmes aktivitet om dagen, till exempel en rask promenad, har en förebyggande effekt.


8. Du motverkar fetmagenernas förmåga
Vissa personer har lättare för att gå upp i vikt än andra. Orsaken kan vara arvsanlag. I en studie vid Harvard undersökte man 32 gener som kopplas till fetma. Resultaten visade att genernas förmåga att bidra till ökad kroppsvikt halverades när man går en timme om dagen. Man följde 12 000 personer i studien, som var en av orsakerna att USA:s folkhälsomyndighet, CDC, sedan uttryckte att promenader är det närmaste vi har en mirakelmedicin.


9. Under vinterhalvåret är promenaden kanske din enda källa till dagsljus
Bor du i Sverige är ju risken överhängande att du har ett väldigt mörkt liv under vinterhalvåret. Snart börjar det bli mörkare när du går till jobbet och snart är det mörkt även när du går från jobbet. Om människan behöver dagsljus? JA! Ta tillvara på det dagsljus du kan få. Enligt Torbjörn Åkerstedt vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och Karolinska institutet, är dagsljus nästan lika viktigt för hälsan som motion. Båda två sakerna tillsammans är idealiskt, säger Torbjörn Åkerstedt i en intervju.


10. Bäst av allt: Även små promenader gör skillnad
Det ligger mycket sanning i klassiker som att man ska gå av bussen en hållplats tidigare och ta trappan i stället för hissen. En studie från University of Utah School of Medicine visar att du får många hälsofördelar även av att till exempel dela upp en ”långpromenad” i några minuter per timme.De tio punkterna är hämtade från amelia.se

Taggar: