Ärtskott -Gott, nyttigt, piffigt och billigt!

Ärtskott -Gott, nyttigt, piffigt och billigt!

Ärtskott -Gott, nyttigt, piffigt och billigt!

Ärtskott är en sån där liten piffig detalj som både ser fint ut på tallriken, är gott OCH är nyttigt som 17!  Ärtskott är rika på vitamin C och de innehåller även Vitamin A och Folsyra + en del protein. Som grädde på moset  är de dessutom bland det enklaste som finns att odla hemma i köksfönstret.

Snyggt och hemtrevligt lite sådär på Ernst vis!Jag kör med vanliga hederliga torkade gula ärter som är billiga och enkla att få tag på. De finns i vilken matbutik som helst och håller i skafferiet i åratal. Den här gamla kartongen hittade jag när jag hade skafferirensning och vips var odlandet igång!


Blötläggning är A och O för snabb skörd så börja med att lägga ärterna i lite vatten över natten tex. Då hinner alla ärter dra i sej lite vatten och liksom komma igång innan du petar ner dem i jorden. 
När de dragit färdigt i vattnet tar tar du lite vanlig blomjord eller plantjord eller nåt som du kanske hittar i garaget... Du behöver inte så mycket jord egentligen så det hänger lite på vad du väljer att odla i hur mycket det går åt. Antingen täcker du ärtorna med lite jord eller så liksom trycker du ner dem lite i jorden. Helt valfritt. 

Ta inte får mycket ärtor i varje burk, de vill nog ha lite utrymme så de inte känner sej trängda liksom.

Vattna lätt och täck eventuellt med lite plast så jorden hålls fuktig. Täpp inte till helt och hållet utan låt luft komma in så det inte börjar mögla och ha sej. Trist när det blir så!

Redan efter nån dag kommer du att se hur det växer och efter 6-10 dagar är det bara att gå loss med saxen och börja skörda. 
I burken har jag skapligt mycket jord men när jag odlar på bricka blir det bara typ 1-2 cm jord. 
Det är rätt så piffigt att odla i en gammal konservburk men jag har ju en förmåga att bli lite manisk när jag börjar med något så jag drog iväg och skaffade några billiga brickor från IKEA när jag testat att odla i burk. Det liksom förslog inte riktigt med de där småburkarna för mej när jag började äta ärtskott till varje mål. Här har vi min lite större odling på billig plastbricka från IKEA. Jag var så himla finurlig att jag använde en bricka att odla i och hade en uppånervänd som drivhus de första dagarna. Bra att inte behöva använda plastfolie i onödan liksom. 


MUMSFILIBABBA!!!!


Taggar: