Chiapudding och lite matnyttigt om frönas egenskaper

Chiapudding och lite matnyttigt om frönas egenskaper

Chiafrön är ett riktigt superlivsmedel. De små svartgråa fröna är sprängfulla av bland annat proteiner, mineraler och kalcium. Chiafrön innehåller mycket omega 3-syror. Två teskedar chiafrön innehåller mer omega 3 än en normal bit lax. Här kan du läsa mera om dess nyttigheter och det kommer också ett recept på världens enklaste frukost eller mellis. -Chiapudding.

 • Enkelt och snabbt mellis framför datorn. Chiapudding med apelsin.


Lite nyttighetsfakta om Chiafrön:

Som jag skrev ovan är chiafrön rika på proteiner, mineraler och kalcium. Chiafrön innehåller mycket omega 3-syrorFröna kan också ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.

Chiafröna är rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.

Chiafrön består av gelébildande fibrer som bidrar till att blodsockernivån stiger långsammare och de absorberar upp till tolv gånger sin egen vikt. Det gör att du håller dig mätt längre – och att de passar bra som mellanmål eller efterrätt.


  Recept på Chiapudding
  1 portion
  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl havremjölk (eller nån annan sorts mjölk, kokosmjölk kanske..)

  • Så här gör du:

   1. Blanda fröna med havremjölken på kvällen, ställ i kylen över natten. Rör om efter en kvart och före servering.
   2. Toppa med det du har hemma och gillar tex hallon, blåbär, banan och kanel, nektarin och kokos eller som här apelsin i bitar. 
    Vill man ha mera smakvariation kan man blanda i lite vaniljessens i puddingen också.
  Taggar: