Superjuicen som kan förlänga livet

Superjuicen som kan förlänga livet

2,5 deciliter om dagen räcker för att minska risken för stroke med 10 procent. 
HÄLSA mån 12 jun 2017 (Aftonbladet)

Pang på rödbetan!
Den röda superjuicen skyddar hjärtat, stärker immunförsvaret och ger ökad uthållighet.
– Det unika med just rödbetorna är innehållet av nitrat. Det bildar kvävemonoxid som är kärlvidgande, säger närings-fysiologen Martin Brunnberg.
Den klassiska rödbetan har visat sig vara rena supergrönsaken. Flera studier visar på en rad positiva effekter. För några år sedan upptäckte svenska forskare på Karolinska institutet, av en slump, hur vissa grönsaker sänkte blodtrycket. Och en studie på Queen Marys University i London 2015 visade hur ett dagligt glas rödbetsjuice sänkte blodtrycket hos patienter med högt blodtryck. Anledningen är att rödbetan är ovanligt rik på nitrat.
– Det är en bra fiberkälla, de innehåller antioxidanter och det unika med just rödbetorna är innehållet av nitrat, säger Martin Brunnberg, näringsfysiolog på Svenska näringsakademin.

Poppis bland löpare
När vi får i oss nitratet omvandlas det först till nitrit och sedan till kvävemonoxid som enligt Martin Brunnberg är kärlvidgande. Därför har rödbetsjuice länge varit populär bland elitidrottare, som långdistanslöpare, för att förbättra syreupptagningen men nu visar alltså studier att rotfrukten är bra på flera andra sätt.
– Det är intressant både ur ett prestationshänseende men också ur ett hjärt-kärlperspektiv. Det finns ju läkemedel mot kärlkramp som innehåller nitroglycerin 
– effekten är densamma som från rödbetan. 2,5 deciliter om dagen räcker för att minska risken för stroke med 10 procent.

Fram till för några år sedan trodde man att det var tvärtom – att nitrat rent av var skadligt. Men sedan visade forskare på KI att molekylen inte bara sänker blodtrycket – den förbättrar även funktionen i kärlväggarna.

Får inte kokas
Enligt studien från Queen Marys University bör man dricka drygt 2,5 deciliter rödbetsjuice varje dag. Då sänks risken att dö i hjärt- kärlsjukdomar med sju procent, dessutom sänks risken för stroke med tio procent.
Det är en effektiv, enkel och billig behandling för att kontrollera blodtrycket med liknande effekt som behandling med läkemedel har, menar professor Amrita Ahluwalia som ledde forskningsprojektet.
– För dem som vill föra in det i sin dagliga kost är tricket att inte koka grönsakerna eftersom nitratet är vattenlösligt. Men att ångkoka dem, rosta dem eller dricka som juice har positiva effekter, säger hon. Förutom i rödbetor finns nitrat även i bladgrönsaker som rucola och spenat.

Därför är rödbetan supermat
✓ Sänker blodtrycket
Högt blodtryck är en stor riskfaktor för stroke och hjärtinfarkt. Flera studier har visat att rödbetsjuice sänker blodtrycket. Det räcker med ett glas om dagen – effekterna är jämförbara med många blodtrycksmediciner.

✓ Bättre uthållighet
Rödbetor förbättrar uthålligheten och får muskelcellerna, mitokondrierna, att jobba effektivare. Kväve-oxiden som bildas i kroppen ökar blod-flödet till musklerna, syreupptagningsförmågan blir bättre, musklerna arbetar effektivare och uthålligheten ökar.

✓ Gör magen glad
Nitratrika grönsaker har en positiv påverkan på magsäcken, visar en studie vid Uppsala universitet. Kväve-oxiden som bildas när vi äter nitrat aktiverar slemhinnornas egna skyddsmekanismer i magen. På så sätt minskar risken för till exempel magsår eller skador som kan uppstå i magtarmkanalen om du äter antiinflammatoriska läkemedel.

✓ Hjälper hjärnan
Daglig konsumtion av rödbetsjuice förbättrar syresättningen i hjärnan hos äldre, enligt en studie vid amerikanska Wake Forest University. Nitratet gör att blod-flödet ökar till de områden i hjärnan där man sett att blodflödet ofta minskar hos äldre. Vilket skulle kunna bromsa utvecklingen av demens, menar forskarna.

✓ Botar stopp i tarmen
Rödbetor är rika på kostfibrer som sätter fart på tarmarna, särskilt bra vid förstoppning alltså.

✓ Stärker immunförsvaret
Rödbetan är rik på vitaminer, mineraler och dess röda färgämne - betacyanin, som stärker kroppens celler och gör gott för immunförsvaret.

✓ Ökar sexlusten
Rödbetor har sedan romartiden sagts ha en positiv effekt på potensen. Antagligen är det den nu dokumenterade blodkärlsvidgande effekten nitratet ger som även kan pumpa liv i lusten.

Källor: KI, Science daily, Naturalnews, BBC
Taggar: