Fröknäcke


Det här receptet kan man trolla lite med, kanske lägga till nån frösort och dra ner på en annan, smaksätta med kummin som jag gjort, eller kanske ta anis och fänkål eller inget alls... var lite kreativ. Fint att ha hemma och fint att ta med sej bort istället för en blomma!


Fröknäcke, 2 plåtar

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrön
½ dl chiafrön
1 tsk flingsalt (lite mindre i smeten om du vill ha salt på brödet)
1 tsk kummin
1 msk fiberhusk
½ dl rapsolja
2½ dl kokande vatten


Gör så här:
Blanda allt torrt i en rätt stor bunke. Blanda det kokande vattnet och oljan och häll det sedan på fröblandningen. Rör ihop allt och dela degen i 2 delar som du kavlar ut på 2 plåtar med bakplåtspapper. Fiffigt är att ha ett bakplåtspapper över och kavla mellan 2 papper men ta bort det översta pappret innan du gräddar brödet. Kavla tunt, det ska bli så tunt du kan få till det liksom och det kommer att täcka i princip hela plåten. 
Strö på lite flingsalt och kanske lite mera kummin. Skär gärna lagom stora rutor före gräddning.
Grädda brödet i 50 min i 150 grader varmluft. Skifta gärna plats på plåtarna efter halva tiden.
Stäng av ugnen men låt plåtarna med brödet stå kvar för att bli riktigt torrt. Lämna luckan lite på glänt så fukten har någonstans att ta vägen.


Taggar: