Eteriska oljor

Det finns många användningsområden för eteriska oljor och här kan du läsa lite om dem sådär allmänt. Sen presenterar jag lite oljor vartefter tid och inspiration infinner sej.

När jag läste till aromaterapeut var lavendeloljan den första eteriska olja vi fick bekanta oss med och vi fick höra en berättelse om en kemist som en gång misslyckades med ett experiment i sitt laboratorium och råkade ut för en liten explosion där han brände handen svårt. Du vet vad himla ont det gör att bränna sej och man vill ju snabbt kyla ner brännskadan. Det närmaste som fanns till hands var en skål med ren lavendelolja och kemisten stoppade raskt ner handen i skålen.

Han noterade att brännskadan läkte oerhört mycket snabbare än vad han var van vid (antar att han misslyckats i labbet tidigare... ) och därför började forska kring egenskaperna hos eteriska oljor.

Kemisten hette René-Maurice Gattefossé, född i Montchat nära Lyon 1881, och han betraktas som Aromaterapins Fader och uppfinnaren av själva ordet. Tack René!


VAD ÄR ETERISK OLJA?
Eteriska oljor utvinns från en mängd växter och finns i små håligheter i delar eller hela växten. Olika delar tas från olika växter för att få fram så mycket eterisk olja som möjligt. Det kan från skalet (citrusfrukter), bladen (eukalyptus), roten (ingefära), bark (kanel), veden (björk), kåda och harts (myrra och benzoin), gräs (citrongräs), blommor (ros), frön och nötter (muskot). Oljas destilleras mestadels men även pressning av citrusskal förekommer.


Eterisk olja är otroligt koncentrerad och skall behandlas med respekt.
Som ett exempel på hur koncentrerad oljorna kan vara brukar jag ta exemplet med rosolja. Det går åt ca 30 rosor för att få fram EN droppe rosolja. Inte undra på att den är dyr. Det går 20 droppar på en ml och just idag (15/9-2017) ser jag att en ml rosolja kostar 400 kronor) Koncentrerad olja kan vara hudirriterande och rent av giftig om ett barn skulle få den i sej av misstag. Oljorna skall i de allra flesta fall spädas före användning. T.ex. med vegetabilisk olja till massage och insmorningar, eller blandas med havssalt, grädde eller honung till bad. I vissa fall kan man använda oljorna outspädda men sätt dej in i vilka oljor detta gäller och till vad innan du börjar experimentera.

Vissa eteriska oljor är fotosensibiliserande, vilket innebär att de inte skall användas före solning varken utomhus eller i solarium då de kan ge allvarliga brännskador. Vid massage med fotosensibiliserande oljor rekommenderas att man väntar 12 timmar med solningen. Jag berättar ALLTID om det är något man skall tänka på efter man varit hos mej på behandling och det kan du förvänta dej om du någon gång tar en behandling hos en diplomerad aromaterapeut. Det finns terapeuter som annonserar om aromamassage som inte är aromaterapeuter och där KAN kunskapsnivån gällande oljorna ibland vara lägre. Sköna behandlingar i alla fall så inget ont om det skrev hon som gillar allt vad massage heter.

 

Några användningsområden

·         Aromalampa/rumsspray (eukalyptus, apelsin, grape, pepparmynta)

·         Massageolja (en massa oljor!)

·         Insmorning/kompresser (lavendel, teatree)

·         Inhalering (både torr och våt) (eukalyptus, olibanum)

·         Bad/fotbad (rosmarin, kamomill)

·         Smaksättning av mat och desserter (citron, lime, pepparmynta)

 

 

Jättekort om några av oljorna

Tea tree -Svamp- och bakteriedödande. Bra till småsår, nagelsvamp, mot halsont (gurgla m 1 droppe i ett halvt glas vatten), förebygga magsjuka (endast vuxna, 1 droppe i vatten drickes). Outspädd eller på våt bomullstuss på acne.


Lavendel
-Lugnande olja för både kropp och knopp. Kramplösande på spända muskler, rogivande vid sömnbesvär, Lavendel är cellregenererande och läkande på bränd och skadad hud. Kan användas outspädd.

 

Apelsin -En glad olja som får kroppen att slappna av men håller knoppen vaken. Löser upp förhårdnader (1 msk olivolja och 3-4 droppar apelsinolja i en plastpåse som träs på foten, yllesocka utanpå och låt sitta på i 10-20 min) och kan användas i matlagning. Suverän i sprayflaska. Lite fotosensibiliserande.

 

Citron -Aktiverar hippocampus. Citron stimulerar inlärning (minnet) och kommunikation. Ger klarhet till tankar och underlättar fokusering och uppmärksamheten. Utrensande olja. Fotosensibiliserande.

 

Eukalyptus -Luftantiseptisk olja. Bra i aromalampa eller aromafläkt i förkylningstider. Ej ånginhalering vid astma, torrinhalering går bra. Mot hosta och för att stärka immunsystemet under fötterna. Bra i muskelmassage.

 

Rosmarin -Bra massageolja för ömma och spända muskler. Kan vara något blodtryckshöjande, reglera med lavendel eller låt bli att ta R-M på personer m högt tryck.
Rosmarin är en stimulerade olja för hjärnan och den stärker alla sinnen, minnet, koncentrationen och tankeverksamheten. Kan motverka mental trötthet och inlärningsproblem.

Taggar: