Gör din egen handsprit

Gör din egen handsprit

Nu börjar det bli riktigt knepigt att få tag på handsprit i butikerna. Dags att bli din egen Hemkokare kanske?!


Hämtat från www.mabra.com

Även om det överlägset bästa sättet att skydda sig mot virus är att tvätta händerna med tvål och vatten vill många ha handsprit som ett komplement. Många använder det också när det inte finns vatten och tvål i närheten. Så det är knappast en slump att handspriten har sålt slut på många apotek.

Men det går faktiskt att göra sin egen handsprit – bara man vet vad, och exakt hur mycket av ingredienserna, den ska innehålla.

Det är dock inget experterna rekommenderar eftersom det är lätt att något går fel, till exempel att den alkohol man väljer inte är stark nog. En annan risk är att den, i fel sammansättning, irriterar huden. Men är det kris, och man går noggrant till väga, kan hemgjord handsprit vara en nödlösning. Det här behöver du känna till, innan du sätter igång:

Tänk på det här när du gör egen handsprit

För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.

Att tvätta händerna med enbart alkohol kan irritera huden. Därför behöver den också innehålla någon form av återfuktare, till exempel aloe vera-gel eller glycerol.

Om man vill, kan man också tillsätta en eterisk olja för att den ska dofta gott.

Recept på handsprit

35 cl t-röd (finns på bensinstationen) 
15 cl vatten (eller örthydrolat som du hittar här)
1 cl glycerol. Glycerol hittar du här

Om du vill kan du tillsätta en naturlig doft i form av eterisk olja.  Här hittar du eteriska oljor

Skaka ihop ingredienserna. Färdigt.


Taggar: