Torkade rabarber

Torkade rabarber

Förra sommaren hann vi inte riktigt med att äta upp alla rabarber som vi fick och när vi laddat upp frysen tillräckligt för att klara vintern började jag fundera på om man inte kan torka rabarber. Torkad svamp håller ju länge och tar inte onödig plats i frysen... Jag googlade och hittade ett fantastiskt trevligt recept. Gott att blanda i sin hemmagjorda müsli/granola eller att äta som godis. 


Jag testade att torka en omgång i början av juli och sen tog jag en omgång till senare på sommaren och det verkar inte spela så stor roll om rabarberna fått stå lite "för länge" De blir goda i alla fall. 




Du behöver

  • 1 kg rabarber
  • 500 g strösocker
  • 2 rågade tsk kanel
  • 2 rågade tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver (jag hade inte det så jag tog 2 msk vanillinsocker) 

Gör såhär:
Skär rabarberna i 1/2 cm stora bitar ungefär.
Blanda de torra ingredienserna och häll sedan detta över rabarberbitarna.
Låt stå i 3-4 timmar.
Den sockerlag som bildats i bunken (som doftar ljuvligt av kanel och kardemumma) silar du ifrån och kokar upp ett par minuter.
Man brukar få skumma lite grann.
Slå sen den varma sockerlagen över rabarberbitarna igen.
Låt stå i en skål med lock några dygn, i rumstemperatur. (Det hade inte jag tid med så det blev över natten bara)
Lyft upp rabarberbitarna och lägg på bakplåtspapper, torkas i ugnen på ca: 50-60 grader.
Jag kör varmluftsugn med två plåtar och sätter en träsked i ugnsluckan.
Det tar några timmar, typ 5-6 tim, och den färdiga konsistensen blir som russin ungefär. 
Förvaras i burk med lock och håller länge!! 




Receptet har jag hittat här: https://jennysvitavillervalla.blogspot.com


Taggar: