Avokadoolja i hudvård

Avokadoolja i hudvård

Avokadoolja utvinns ur avokadon. I avokadon finns massvis med näringsämnen och vitaminer. Genom att kallpressa avokadon kan man utvinna dessa och tillföra dem till huden och håret. Avokadoolja innehåller allt ifrån proteiner, nyttiga fetter till kalium och antioxidanter.


Jag använder avokadoolja i dessa produkter:

Vill du använda ren avokadoolja så hittar du den här!




Avokadoolja för huden och ansiktet

När man tillför avokadoolja externt på huden så triggas hudens egen produktion av kollagen. Kollagenet håller rynkorna borta från huden. Fukten i oljan hjälper även den till att hålla huden elastisk och minskar uppkomsten av linjer och rynkor. Genom tillföra avokadoolja matar man cellerna utifrån med flera av de näringsämnen de behöver för sin fortlevnad. E-vitamin och kaliumet i oljan absorberas till exempel snabbt av av det yttre lagret i huden. När oljan väl absorberats av hudens yttre lager så tillför det näring som kan användas både för produktionen av nya hudceller men även som näring till de befintliga cellernas fortlevnad.

Oljesyran i avokadoolja är antiinflammatorisk och kan faktiskt användas för att lindra många obehagliga hudåkommor. Avokadoolja är till exempel effektivt mot vid utslag och sår, eksem, psoriasis och solskadad hud. Oljan lugnar huden och hjälper den att läka tack dels tack vare att den är antibakteriell och antiinflammatorisk och tack vare att den tillför viktig näring och vitaminer som huden behöver för att bygga upp frisk ny hud igen.

Applicering i ansiktet

Avokadoolja kan verkligen göra under för ditt ansikte. Genom att använda avokadoolja i ansiktet dagligen håller du huden återfuktad vilket gör att den blir slätare mer elastisk. Antioxidanterna och E-vitaminet gör att huden håller sig frisk ser fantastisk ut. Oljans antibakteriella egenskaper gör dessutom även att du får mindre risk att drabbas av finnar.

Innan du applicerar oljan i ansiktet så se till tvätta dig ordentligt. Ansiktet får gärna fortfarande vara lite fuktigt när du applicerar oljan, eftersom den blir lättare att sprida ut då. Eftersom oljan är ganska riklig och fet så kan det ta ett antal minuter innan den blir helt absorberad av huden. Om upplever att oljan ser fet ut och du ska ut bland folk kan du badda bort överflödig olja med en servett eller fuktig handduk efter en liten stund. På så sätt får du bort överflödig olja som ännu inte absorberats och riskerar inte att se oljig ut i huden. Använd gärna avokadooljan som en nattlig återfuktare. Du kan då smörja in ansiktet rikligt med olja så att varenda nyttighet kan absorberas in i huden under natten.

Avokadoolja för håret

Samtidigt som avokadooljan som är så nyttiga och närande för din hud är den även fin som hårolja. Genom att massera in lite avokadoolja i håret och skalpen efter du tvättat det så kan du efter lite tid få fantastiska resultat. På kort sikt så så ser det hår du redan har friskare och mer välskött ut. Med tiden och med regelbunden användning av avokadoolja i håret så kommer nytt friskare och starkare hår förhoppningsvis växa ut. Och detta till en snabbare takt än innan då näringen i oljan stimulerar håret att växa snabbare. Lite avokadoolja i hårbotten kan också hålla håret fritt från mjäll. Detta tack vare att oljan har egenskaper som dödar svampbakterierna och därmed hindrar mjället från att få fäste i hårbotten.

Avokadoolja är förmodligen tillsammans med ricinoljan en av de oljor som lämpar sig allra bäst att använda i håret. Oljan har nämligen att relativt högt innehåll av enkelomättade fettsyror, mer än exempelvis kokosolja. Enkelomättade fettsyror är nämligen mycket nyttiga för håret och genom att tillföra dessa så kan man bidra till hårets välmående. Avokadoolja är också mer lättflytande än kokosoljan vilket gör den lättare att använda som hårolja och man riskerar inte att den stelnar i håret som kokosoljan kan göra om det är kallt ute.


Vetenskapligt namn: Persea gratissima

OilVäxtdel: Fruktkött 

Ursprungsland: Sydafrika

Fettsyresammansättning
Palmitinsyra C16:0………….19%
Stearinsyra C18:0……………..1%
Palmitolsyra C16:1…………..9%
Oljesyra C18:1………………..60%
Linolsyra C18:2……………….10%
Alfalinolensyra C18:3……0,7%

 

Källa: ekoolja.se och crearome.se


Taggar: